Gedragslekken en non-verbale communicatie

Gedragslekken, hoe we onszelf verraden met non-verbale communicatie

Heeft u ook ooit het gevoel dat er iets ‘niet helemaal snor’ zit met het verhaal dat iemand u aan het vertellen is?  Natuurlijk, u kan het mis hebben, maar de kans is groot dat u onbewust enkele ‘gedragslekken’ heeft opgemerkt.  U las met andere woorden een afwijkende non-verbale communicatie.

Communicatie is meer dan woorden alleen.  Het is een complex samenspel van semantiek (de woorden die we gebruiken), tonaliteit (stemvolume, snelheid van spreken, intonatie…) en bewegingen (doorgaans nemen we hier lichaamstaal en micro expressies als graadmeter)

Non-verbale gedragslekken

Samen vormen deze ons communicatief gedrag.  Onze verbale en non-verbale communicatie. Begrijpen (het ontvangen van een communicatie, doen we op die zelfde niveaus.  Sommige zaken (woorden en betekenissen) nemen we bewust op.  Andere zaken ‘lezen’ we onbewust.  Enkele van deze dingen zorgen soms voor een directe emotionele weerklank.  Dat is wanneer u opmerkt dat hetgeen er wordt beweert niet strookt met de non-verbale boodschap die we geven.

Er wordt nogal eens aangenomen dat het lezen van deze gedragslekken een ideaal middel is om de waarheid der dingen te leren kennen.  Jammer maar helaas, de waarheid zal u er nooit door leren kennen.  Wel kan het u leren of mensen zelf geloven wat ze zeggen, of ze iets verbergen, of ze zaken verzinnen of antwoorden ontwijken.

Gewapend met die kennis kan u vervolgens aan de slag om bijkomende vragen te stellen, informatie te zoeken en controles op te zetten.  De Waarheid (met hoofdletter) zal u zo niet ontdekken, maar wel kunnen gedragslekken in de non-verbale communicatie u helpen om betere beslissingen te nemen en betere inschattingen van mensen en situaties te maken.

Is het moeilijk om aan te leren?

Ja, het is bijzonder moeilijk om dit grondig te leren.  En neen, het is een relatief eenvoudige methodiek om te leren, indien u enkel uit praktische overwegingen de basisprincipes onder de knie wenst te krijgen.

Afgelopen weken heb in het voorrecht gehad om enkele groepen verkopers, twee groepen inkopers en enkele teams van managers te trainen in deze technieken.  De bedoeling was om te zien of het mogelijk was om de basis kennis over te brengen in enkele sessies.  Natuurlijk hebben we de resultaten gemeten.  Ik moet toegeven, is stond versteld over hoe een relatief korte training (vier sessies van een halve dag gespreid over vier of vijf weken) een verbluffend resultaat hadden.

Ik was de overtuiging toegedaan dat het minstens maanden zou kosten om echte resultaten te zien.  Maar ik had ongelijk.  Deze non-verbale communicatie ‘spreken’ we allemaal, alleen lezen of begrijpen we deze taal niet bewust.  Gedragslekken zijn vaak overduidelijk, voor wie weet waar hij of zij op moet letten.  Maar die focus opbouwen kost tijd.

Trainen en testen

Ondanks dat, lukt het net zo goed (of toch bijna) met een kleinere reeks van items om op te letten.  We deden een test voor de trainingen (op basis van een reeks opnames aangeven of er gelogen werd, afgeweken werd enz…) en na de trainingen (twee weken na de laatste sessie).  De twee testen waren gelijk, maar niet het zelfde, dit om uit te sluiten dat herinnerde antwoorden de score zouden beïnvloeden.  Resultaten; test een: 53,72% juiste scores, test twee 89,61% juiste scores.

Uiteindelijk was er niemand die slechter scoorde op de tweede test.  De ‘laagste’ groei die we optekenden, was een groei van 16,7%.  Alles bij elkaar (ik kon werken met in totaal tien groepen) voldoende om mij te overtuigen dat het kan.  Voor iedereen.

Mooi, maar wat heeft u eraan?

gedragsinterpretatie

Het is natuurlijk de vraag wat u eraan heeft.  Tsja, veel en niets. De opzet was een training te ontwikkelen die onderhandelaars, managers en andere geïnteresseerden (zoals de verkopers en inkopers) op korte tijd op weg kon helpen in deze materie.  Er is bijzonder veel vraag naar, maar tijd was steeds het issue.

Voor al diegene die me vragen doorstuurden na enkele artikels op deze site over liegen, het waarom van liegen en misleiding (waarvoor mijn dank) kan het goed nieuws zijn.  De basis principes zijn vervat in een workshop (een halve dag) en een trainingen reeks (vier sessies van een halve dag).

Heeft ook u interesse om meer te leren over gedragslekken en non-verbale communicatie?  Wenst u dit te leren met een minimum aan wetenschappelijke termen en een maximaal praktische aanpak? (die vraag kreeg ik meermaals), het kan vanaf nu.

Gezien de aard van de training, bieden we ze nog niet online aan.  Enkel beschikbaar als in-house training dus. 

Wenst u deel te nemen aan een open reeks?  Dat kan, maar ik kan u nog niet vertellen wanneer (waarschijnlijk vanaf het najaar).  Aarzel niet me even te contacteren, dan noteren we alvast uw interesse en verwittigen we u zodra de planning bekend is.

Nog vragen? Interesse in een training? Neem vrijblijvend contact met ons op

Gerelateerde berichten

Geef een reactie