omgaan met feedback

Ik weet het wel, het is goedbedoeld. Al die feedback die we dagelijks geven aan iedereen, gevraagd of ongevraagd.  En we hopen van ganser harte dat mensen er iets meer me doen dan wij doen met al die feedback die wij dagelijks krijgen van anderen, gevraagd of ongevraagd. Maar hoe kunnen we omgaan met feedback?

Het probleem met al die feedback is dat hij verdwijnt in het achtergrondgeruis.  We luisteren ernaar, we horen het zelfs en in het beste geval dringt het ook echt rationeel door.  Alleen, het is zo een immense berg aan gelijk klinkende zaken die soms direct maar meestal indirect op ons afkomen.

En toch is die feedback interessant.  Meer nog, bewust omgaan met feedback kan een belangrijke rol spelen in onze groei.  Waar de feedback ook over gaat, over onze persoonlijkheid, onze vaardigheden, onze attitude, ons uiterlijk, ons gedrag, onze communicatie…  Het leert ons hoe anderen ons waarnemen.

Proberen om er een duidelijke lijn in te trekken is moeilijk.  En nog moeilijker wordt het om al die zaken in gedachten te houden.  Dus doen we wat mensen plegen te doen; we negeren het en gaan gewoon olijk verder zoals altijd.  Daar is natuurlijk niets fout mee, alleen is het een gemiste kans.

Leren kiezen

Wanneer we echt iets willen doen met deze gouden kans, dan is het belangrijk om al dien feedback te horen.  Indien u een halve dag neemt om er bewust naar te luisteren en nota te nemen, dan zal u snel merken dat het nogal een allegaartje van zaken is, waarop u feedback krijgt.  Mondeling, via mail, via lichaamstaal…

En neen, niemand onder ons is in staat om al die zaken direct te integreren in onze dagelijkse routines.  Maar één ding, daar kunnen we wel wat mee.  Alleen, waar moet u beginnen en welke feedback moet u als ‘echt belangrijk’ beschouwen.

omgaan met feedback

Er is gelukkig een systeem om dit te bepalen.  Noteer een tijdje lang elke feedback die u krijgt.  Nadien neemt u de tijd om de zaken even te ordenen.  Dit doet u best op twee manieren. Maak vooreerst een kolom met feedback in volgorde van frequentie.  Met andere woorden, hoe vaker er feedback over komt van verschillende mensen, hoe belangrijker.

Anderzijds bekijkt u alle topics, ongeacht hoe vaak ze voorkomen.  Deze rangschikt u naargelang het belang dat ze hebben voor uw omgang met anderen of voor uw job.  Hoe groter hun impact, hoe belangrijker ze dus zijn.

Nu wordt kiezen eenvoudig.  Kies de top drie uit de kolom van belang voor uw leven en job en kijk op welke positie ze zich in de andere kolom (hoe vaan ze voorkomen) bevinden.  Het hoogst scorende item uit de top drie in de meest frequente kolom, dat is een mooie plek om te beginnen.

Waarom?  Omdat het enerzijds van belang is voor uw werk en leven (de top drie) en anderzijds frequent wordt aangedragen (mensen merken het op).  Dat is dan het enige item waarmee u de komende week of weken aan de slag gaat.

Omgaan met feedback

Wat doet u dan met dat item dat u gekozen hebt?  Eenvoudig.  Op basis van de feedback kan u immers de verwachtingen van anderen eenvoudig bepalen.  Wat wil men?  Welke fout of mindere punten geeft men aan?  Dat zijn de issues.

Wil u een werkplan, een plan van aanpak?  Ga dan even spreken met enkele (minstens drie) mensen die u die feedback geven.  Kies ze op basis van belang voor uw werk en leven (meestal zijn dit mensen uit uw directe omgeving, uw chef, uw partner, uw beste vrienden), mensen met de kennis en ervaring (wie heeft binnen uw kring meest ervaring op dat gebied) en waardering (naar wie van die mensen kijkt u het meest op?).  Hun directe feedback zal u helpen een plan van aanpak op te stellen.

De vruchten plukken van feedback

Maak er dan dagelijks een punt van om uw nieuwe aanpak in praktijk toe te passen.  Probeer, doe, maak de fouten die u moet maken, leer en groei.  Na enige tijd zal u merken dat het een vast onderdeel van uw routine geworden is.

En eens u zover bent, dan doet u de oefening opnieuw.  Zo kan feedback u helpen om stap voor stap uw eigen aanpak en routine te verbeteren en te optimaliseren.

Eenvoudig?  Ja, absoluut en het is bovendien volledig gratis.  Makkelijk?  Allerminst, zoals elke verandering vergt het discipline en concentratie.  Onmogelijk?  Zeker niet, in tegendeel, iedereen kan het aan.

Dus de eenvoudige vraag die blijft is; wat doet u met feedback?  Negeren?  Of gebruikt u hem om beter te worden?

Nog vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op

Gerelateerde berichten

Geef een reactie