hard werken

Hard werken, of de juiste dingen doen

Velen onder ons denken dat hard werken de weg vooruit is.  Hard werken levert immers resultaten op, kijk maar naar het lange en intensieve werk van topsporters.  Hard werken lijkt een deugd te zijn.  Maar is dat wel zo?  Slaan we de bal niet mis?

Hard werken aan wat?

Veelal interpreteren we hard werken als ‘veel doen’, rusteloos alles wat voor ons komt afwerken.  Of met alle energie die we kunnen verzamelen de taken voor ons aanvatten.  Ja, dat is inderdaad hard werk.  Maar behoudens een boel ‘output’ levert het ons weinig of niets op.

Het zegt niet over de kwaliteit of de wenselijkheid van de output die we genereren.  We kunnen als manager een berg output genereren die niet bijdraagt aan het geheel.  Of misschien draagt het wel bij, maar wordt de kwaliteit van ons werk niet beter. 

Dus waar werken we hard aan?  Wat brengt het ons en de organisatie waarin we werken op?  En laten we eens terug kijken naar die topsporters?  Zij werken hard, maar hun hard werken is niet gericht op output alleen, het is voornamelijk gericht op groei, op steeds beter worden.  Indien u dat niet kan realiseren als manager, die standvastige groei in uw kunnen, wat levert uw harde werk dan op?

Groeien door hard werk

Hard werk is zinvol en soms zelfs noodzakelijk.  Maar het zal slechts echt renderen wanneer het behoudens de output ook op de groei gericht is.  En zeg nu zelf, hoeveel van het werk dat u verzet als manager is gericht op groeien in uw kunnen en vaardigheden.  Hoeveel structurele ‘oefening’ is er in uw hard werk ingebouwd?

Hoogstwaarschijnlijk heeft u de afgelopen maanden een training gevolgd, een boek gelezen, een TED-talk bekeken of op een andere manier input gekregen die uw kennis en vaardigheden zou kunnen verhogen.  Welke inspanningen heeft u gedaan om die input in uw routine te integreren en in te oefenen?

Indien u wil groeien in wat u doet, zou minstens een deel van uw hard werk zich daarop moeten richten.  Dan bent u – net als die topsporters – bezig met het inoefenen van nieuwe en betere technieken.  Dan scherpt u uw vaardigheden aan en werkt u hard aan uw groei, aan het steeds beter worden.

De realiteit van elke dag

Maar binnen de realiteit waar we elke dag voor staan, is hard werken meestal enkel gericht op die output.  We worden immers niet beloond voor beter worden.  Groeien draagt steeds het risico van fouten in zich.  Want fouten maken is een essentieel onderdeel van een leerproces en een groeiproces.

Dus spelen we op veilig.  We kiezen voor een risicoloos status-quo en doen het zelfde steeds opnieuw.  Onze aanpak passen we uitsluitend aan wanneer het structureel noodzakelijk wordt.  Wanneer er zich nieuwe systemen, nieuwe producten of nieuwe managers aandienen. 

Dat is veilig.  Indien er dan iets fout loopt, dan hebben we een schuldige om naar te wijzen.  De systemen die falen, de nieuwe productieprocessen die nog niet op punt staan, de nieuwe processen die nog niet volledig verfijnd zijn.  Dat is ‘safe’, dat kan ons niet aangewreven worden.

Hard werken, begin eraan!

Is het niet een beetje vreemd dat we enkel dan risico’s durven nemen wanneer we de ‘schuld’ van eventuele fouten kunnen doorschuiven naar iets of iemand anders?  Hebben we zo weinig moed, dat we zelfs niet durven groeien in ons eigen kunnen?

Kan u zich voorstellen dat een top wielrenner niets aan zijn houding zou durven veranderen om een betere aerodynamica te bekomen, uit angst dat hij – tijdelijk en misschien een of twee maal – zijn resultaten zou kunnen hypothekeren?  Zelfs niet indien hij nadien veel meer resultaten zou kunnen behalen?

Velen onder ons doen exact dat.  We voelen ons veilig in onze huidige aanpak en durven niet te werken aan verbetering.  En daardoor verliezen we heel wat kansen om beter te worden.  Onze angsten camoufleren we met ander hard werk.  Dus genereren we rapporten en verslagen.  We controleren en vergaderen.  Actie en activiteit camoufleren de stilstand in ons kennen.  Jammer.

7 kern vaardigheden voor managers

Maar misschien zet dit artikel u aan tot denken.  In dat geval kan ik u het nieuwe boek ‘7 kern vaardigheden voor managers die vooruit willen’ van harte aanbevelen.  Het biedt u zeven vaardigheden waar u elke dag aan kan werken.  Hard werken aan die kernvaardigheden is als trainen op uw backhand als tennisser, aan uw afsprong als zwemmer of aan uw koptechniek als voetballer.

U kan het boek vinden in de boekhandel via ISBN 9789464353655, u kan het als eboek vinden op alle regulieren platformen (apple, kobo, barnes & noble,…) met ISBN 9781465986030.  Of u kan het direct bestellen via onderstaande knop.

Peter Stinckens
7 kern vaardigheden voor managers die vooruit willen
Wat zijn de vaardigheden die u als manager dient te ontwikkelen om succesvol te zijn? Succesvol voor uw team, voor uw organisatie en voor uw carrière? U kan ze ontdekken en ontwikkelen met de schat aan kennis en ervaring die u kan vinden in dit boek.
€19,99 Paperback

Gerelateerde berichten

Geef een reactie