omgaan met een micromanager kan een uitdaging zijn. Hoe verval je niet in frustratie en kan op een constructieve manier je werk doen?
Categorie: Stress en burn-out
Stress en burn-out zijn vandaag de belangrijkste reden van werkverlet. Het zal ook u zeker opgevallen zijn. We horen vaak spreken over werkdruk en work-life ballance als belangrijkste oorzaken. Maar de realiteit is vaak anders. Ondanks de vele programma’s die organisaties hier rond opzetten, van mindfulness sessies tot team events en alles daartussen in, lijken we geen vat te krijgen op het fenomeen.
Waarom zijn stress en burn-out zo ongrijpbaar?
Alles vertrekt vanuit een misvatting. De problemen hebben echter zelden met workload te maken. De omstandigheden en condities waarin we onze dagen doorbrengen zijn van veel groter belang. En net op die omstandigheden heeft, als manager of leider, een bijzonder grote impact.
We spreken er weinig over en denken er zelden over na. Maar wij zijn vaak een bron van stress en burn-out. Net zo ervaren we zelf van onze leidinggevende deze zaken. In deze reeks artikelen probeer ik u op weg te helpen om enerzijds te onderzoeken of u een bron van stress en burn-out bent voor anderen en anderzijds wat u eraan kan doen indien u deze zaken zelf ervaart binnen uw werkomgeving.
Mensen frustreren en demotiveren is een kunst op zichzelf, en sommigen hebben er van nature meer aanleg voor dan anderen. Kijk even in welke categorie jij thuis hoort.
Volhouden in een stressvolle werkomgeving is niet altijd even makkelijk. Enkele tips om u te helpen overleven wanneer het moeilijk wordt.
Wat is assertiviteit? Kan je het leren? Hoe kan je het leren? Ontdek 12 tips die je op weg helpen om assertiever in het leven te staan.