Belangrijkste vaardigheid

Lees er eender welke vacature op na, u zal een reeks gewenste vaardigheden vinden, maar de belangrijkste vaardigheid wordt zelden of nooit vermeld.  Heeft u er al ooit bij stilgestaan?  Wat is die belangrijkste vaardigheid die u verwacht van uw medewerkers?  Of van uzelf?  Of van iedereen waar u mee samenwerkt in uw leven?

Welke is deze belangrijkste vaardigheid?

De eerste en overigens enigste vaardigheid die van belang is in uw leven.  De vaardigheid waarzonder alle andere kennis minder of nutteloos wordt.  Die vaardigheid, dat is wat we zoeken.  Wat denkt u?  Wanneer ik de vraag stel, volgt er meestal een lange stilte.  Sommigen denken erover na, anderen wachten op het antwoord.

De belangrijkste vaardigheid is deze; iets beginnen en het volledig, met volle focus kunnen afwerken, zonder zich te laten afleiden door bijkomstigheden maar met aandacht voor belangrijke zaken die zich kunnen voordoen.  Wie dat kan, kan alles aan.  Een gebrek aan kennis is niet langer zo belangrijk.  U kan die immers met volle focus verwerven.

Maar zonder deze vaardigheid zal alles fout lopen, ondanks alle kennis die u heeft.  U zal immers geen resultaat behalen indien u niet in staat bent om de zaken naar behoren af te werken.

Maar, dat kan toch iedereen?

Natuurlijk, we kunnen het allemaal, maar we doen het o zo zelden.  U kan zelf een experimentje opzetten om dit te testen, bij uzelf of bij anderen.  Kies een taak.  Neem bijvoorbeeld een taak binnen uw job die u minder graag doet.  Zet u klaar en begin eraan.  Doe die taak.  Enkel die taak.  En doe hem grondig, volledig met gans uw aandacht bij de taak.

Heeft u gemerkt hoe snel u afgeleid werd?  Doe eens een test met uw team.  Vraag allen om een pagina te schrijven over bijvoorbeeld hun grootste fout of hun grootste succes.  U zal merken dat velen er nauwelijks energie ingestoken hebben en zelfs dat velen onder hen – geef hun een half uur de tijd – de taak niet afgekregen hebben.

Die belangrijkste vaardigheid, waarvan we veronderstellen dat we erover beschikken, is een zeer zeldzaam goed.  Het vergt een ijzersterke zelfdiscipline om een taak met volle aandacht aan te vatten en af te werken, ondanks afleidingen en tegenslagen.

De belangrijkste vaardigheid ontwikkelen

Indien er niets is wat u uitdaagt, dan is groei onmogelijk.   En een uitdaging is enkel dan een uitdaging wanneer we ze als dusdanig erkennen.  Een taak met volle focus afwerken is iets waarvan we denken dat we het allemaal kunnen.  Dat is voor een deel juist en voor een groot deel fout.

Het is juist dat we allemaal met dat voornemen kunnen starten.  Maar het is ook juist dat zowat niemand onder ons dat heel lang kan vol houden.  En daarin kan u die uitdaging voor de belangrijkste vaardigheid vinden.  Daag uzelf dus uit.

U kan beginnen met eenvoudige oefeningen.  Dat helpt u een beeld te krijgen van uw eigen vaardigheden op dit gebied.  Een oefening die ik u kan aanraden is de volgende; schrijf een brief (of een email of een verslag, maakt niet uit).  Maar schrijf het met de hand en zorg ervoor dat u leesbaar – en daarmee bedoelen we voor iedereen leesbaar, niet enkel voor uzelf – schrijft.  Met andere woorden, focus op een helder net handschrift.

Indien u meer dan drie pagina’s schrijft (en dat kan ik u aanbevelen), vergelijk uw handschrift van pagina 1 even met dan van pagina 3.  Kijk waar u de focus verloor.  U zal vrij snel merken dat het geen aangeboren gegeven is, werken met permanente focus.  Het is iets dat u door veel oefenen kan verbeteren.

Proberen is belangrijker dan slagen

Oefenen is belangrijk.  Het helpt u attitudes en vaardigheden te ontwikkelen.  En zoals bij alle oefeningen, is het oefenen op zichzelf belangrijker dan het uiteindelijke resultaat.  Oefenen en blijven oefenen zorgt er immers steeds voor dat u beter wordt.

Resultaten vergelijken met anderen is zelden een goed idee.  Iedereen heeft zijn eigen groeitempo.  Meer nog, de ene vaardigheid zal u veel sneller verwerven dan de andere.  Maar het is het volhouden van de inspanning dat u doet groeien.  De resultaten geven in het beste geval slechts een maatstaf van vordering weer.

Zoek dus kansen om deze belangrijkste vaardigheid te oefenen, elke dag.  Ver hoeft u niet te zoeken.  Doe het bij dat antwoord dat u schrijft op die email.  Probeer het bij de voorbereiding van die meeting.  Oefen het bij het volgende telefoongesprek.  Wat er ook voorligt, u kan het oefenen bij alles wat u doet.  Hou uw aandacht volledig bij het gesprek met uw partner of kind.  Proef gans uw volgend maal volledig, met volle aandacht.  Focus u bij het volgende gesprek met uw collega’s eens volledig op het luisteren naar hen en het begrijpen van wat er besproken wordt.   Mogelijkheden in overvloed.

De belangrijkste vaardigheid in de praktijk

Wat kan dat u allemaal opleveren, zal u zich afvragen.  Wel, veel.  Heel veel.  Na enkele weken oefenen zal u merken dat de zaken echt af geraken.  De kwaliteit zal beter worden.  U zal minder fouten maken.  Meer nog, u zal een boel meer kunnen verzetten zonder meer inspanning te leveren.

Eens u begonnen bent dit te oefenen, dan zal de belangrijkste vaardigheid een routine worden.  Het zal u helpen op elk vlak van uw leven.  Het is niet moeilijk om aan te leren, het vergt uitsluitend tijd en de wil om ermee door te gaan.  Na vier tot vijf weken zal het u geen inspanning meer kosten, het wordt een automatisme dat u de rest van uw dagen zal helpen.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie